Backling

Çevirici

15 Aralık 2009 Salı

postheadericon Facebook nereye koşuyor


Alexa verilerine göre Facebook 2006 yılındaki sürünme döneminden sonra 2007 yılında büyük bir atılım göstererek dünya çapında 7. Türkiye'de ise 2. sıraya yükseldi. Myspace, Orkut, Yonja gibi yaygın sosyal ağlar olmasına rağmen Facebook son zamanlarda görmeye alışmadığımız bir ivme ile yaygınlaştı..Devamını oku..
Microsoft VStudio ile Facebook üzerinde uygulama geliştirme imkanı tanıyarak desteğini göstermişti.

Asıl bombayı ise geçtiğimiz haftalarda küçük bir Facebook hissesine 240 Milyon dolar ödeyerek patlattı. Tabii bu yatırımın temelinde uzun yıllardır Microsoft'un başına bela olan Google'ın Facebook'u almak istemesi var. Microsoft'un atılımı Facebook'a 15 Milyar dolar değer biçilmesine neden oldu ve her el attığı işi bitirmesiyle tanınan Google elleri boş döndü.

Facebook Türkiyede herkesin diline düşen ilk Web 2.0 uygulaması. Önceden Yonja gibi popüler bir ortam olsa da ücretli olması yaygınlaşmasını engellemişti. Türkiye Facebook'u çok sevdi. Hemen Osmanlı Pokeleri, halay uygulamaları programlanarak yerel bir iletişim ortamı oluşturuldu. Türkiye'de sosyal network uygulamaları sınırlı yaygınlık gösterdiyse de manken, sanatçı camiasının Facebook'a profil açmasıyla magazin dünyasına da girdi, gazeteciler ve karikatüristlerin de desteğiyle büyüdü, büyüdü. 1 ay gibi kısa bir zaman içerisinde 250 bin kişiden oluşan Türkiye Network'ünün büyüklüğü 850 bin'e yaklaştı. Bu sayıyla birlikte Türkiye Facebook trafiğinin %3.5'i gibi büyük bir oranını gerçekleştirerek 4. sıraya geçti. Facebook arabiriminin Türkçeleştirilmesiyle birlikte bu sayının giderek artacağı muhakkak ama nedense Facebook bu konuda ağır hareket ediyor.


Facebook'un bu kadar kullanışlı olmasının nedeni geliştirilebilir yapı sunması. Bu sayede sevdiklerimize çay ikram edebiliyor veya kafasına terlik fırlatabiliyoruz. Facebook'u alamadığı için sindirme startejisini tercih eden Google hemen kolları sıvayarak Facebook'u en hassas noktasından vurmaya hazırlanıyor. Bunun ilk adımı OpenSocial altyapısını hazırlaması oldu. İkinci adımı da önemli üçüncü parti Facebook geliştiricilerine kuracağı sistemin tanıtımını yaparak attı. OpenSocial altyapsı sayesinde destekleyen sosyal ağların hepsi geliştirilebilir yapıya sahip olacak. Şimdilik MySpace, LinkedIn, hi5, Friendster, Plaxo, Ning, Bebo ve Sixapart ağları bu yapıyı destekleyeceğini açıkladı. İş uygulamaları geliştiren Salesforce.com ve Oracle firmaları da bu yapıya katılarak Google'ın planına destek oldular. Facebook'un en önemli özelliğine bu sayede birçok sosyal ağ aynı anda sahip olacak. Hem de arkasına Google'ı alarak. Geliştiriciler için hoş olan geliştirdikleri uygulamaların bu arabirimi destekleyen bütün sitelerde kullanılabilir olması olacak.

Tabiiki artık Facebook'u yerinden etmek çok zor. Google liderliği elde edebilmek için çok gayret edecek ve çok para harcayacak. Google'ın kapasite problemi olmadığı için OpenSocial için alan hizmeti de verebilir. Bakalım zaman ne gösterecek.

0 yorum:

Bu Yazıyı Paylaş:

Ana sayfa

Bilgisayar

Bilim adamları

İcatlar

İnternet

İzleyiciler

Alexa