Blog Archive

Backling

Çevirici

5 Ekim 2009 Pazartesi

postheadericon Klavye İngilizce Oldu, Nasıl Türkçe Olur(bilgisayar)

Klavye İngilizce Oldu, Nasıl Türkçe Olur
Klavyenin sağındaki "shift" tuşu ile soldaki "alt" tuşuna birlike basarsanız Windows işletim sistemlerinde klavye mod değiştirir. Türkiye'de bu genellikle İngilizce ve Türkçe-Q klavye arasında gidip gelme şeklinde oluyor. Ayarlarınız farklıysa bu iki tuşa aynı anda basmak F-klavye Q-klavye arasında değişime ya da Almanca, Fransızca (azerty) vs. klavye düzenlerine geçmenize yol açabilir...Devamını oku...
Bu arada bilgisayara yeni başlayanlar için bir iki ufak not: "shift" tuşu harflerin büyük basılmasını sağlayan tuş. Üstünde shift yazmıyorsa kısa, küçük, yukarı bakan ve içi boş bir ok işareti ile simgelenir. Soldaki Alt tuşu ise fare kullanmadan menülerde gezinmenizi kolaylaştırır. Örneğin internet explorer ile bu yazıyı okuyorken bir yandan Alt tuşuna basarsanız yukarıda "Dosya Düzen Görünüm..." vs. yazan menü aydınlanır ve bazı harflerin altı çizilir. Parmağınızı Alt'tan kaldırdıktan sonra bu altı çizili harfe basarsanız o menü açılır. Fare kullanmadan hızlı hızlı iş yapmak için güzel bir yoldur. Menülerde ayrıca seçeneklerin sağında "Ctrl+T" gibi yazılar da bulunur. Bunlar da kısayol hatırlatmaları oluyor. Örneğin Dosya menüsündeki Ctrl+T işareti bize yeni bir sekme (internet explorer içindeki pencere) açmak için sadece Ctrl tuşunu basılı tutarken T harfine basmamız yeterli demek istiyor.
Bu kısayolları kullandıkça ciddi hızlar kazanabilirsiniz. Özellikle on parmak yazarken, toplam yazı yazma hızını düşüren en büyük etmen bir elin klavyeden ayrılıp fareye gitmesidir. Bu arada, açık olan programlar arasında dolaşmak için de Alt tuşu ile beraber Tab tuşunu (solda Caps-lock'un hemen üstündeki tuş) kullanabilirsiniz. Ayrıca dizüstü bilgisayarlarda mavi Fn tuşu ile beraber mavi Num-lock tuşuna basarak numerik klavyeyi devreye sokup çıkarabilirsiniz. Numerik klavye açıkken m j k l u ı o p ş ç . 0 tuşları harf ve nokta değil üstlerindeki mavi renkli rakam ve işaretleri basar.
Sanırım şimdilik bu kadar yeterli. Ben sadece, bu konuda sitede hiç bir yazı olmamasına rağmen "klavye ingilizce oldu nasıl türkçe olur" araması sonucu yanlışlıkla buraya uğrayanlara ikramda kusur etmemeye çalıştım. "Klavye kısa yolları" ("keyboard shortcuts") konusunda bir arama yapılırsa internette çok daha doyurucu kaynaklar bulunabilir sanıyorum.

0 yorum:

Bu Yazıyı Paylaş:

Ana sayfa

Bilgisayar

Bilim adamları

İcatlar

İnternet

İzleyiciler

Alexa