Blog Archive

Backling

Çevirici

5 Ekim 2009 Pazartesi

postheadericon orion algoritması


orion algoritması
Google arama algoritması PageRank diye basbas bağırdımız zamanlar artık geride kalmak üzere.Pr isimli siteler napıcak bilemeyiz artık (http://www.pagerank.gen.tr/), yavaş yavaş pagerank kelimesinin pr nin sonu,Orion başlangıcı... Bu yazım için bir not;Pagerank'ın ne olduğunu bilmeyenler boşuna bu yazıyı okuyup kafasını karıştırmasın 
Her üç ayda bir değerlendirme sonucu verilen Google Pagerank yani PR değerleri bu kez son derece gecikti...Devamını oku...

Birçok Türkçe forumda tartışıldığı gibi Digitalpoint forumlarında da uzun uzun tartışıldı. Google ise bu konuda hiçbir açıklama yapmadı. Ve bomba sonunda patladı Burada " New Google Search Engine Algorithm : Orion " başlığıyla verilen haberde Googlenin Orion isimli algoritma sistemini Nisan 2006′da sessiz sedasız almasının altında yatan gerçekler zdnet ve digitalpoint destekli bir haberle verişmiş. Gelelim içeriğe öncelikle Google Toolbar yada PR siteleri ile öğrendiğimiz sitelerin PR değerleri büyük ihtimalle GİZLİ kılınacak. Yani PR sistemi kalmıcak ancak sitelerin Pagerank değerleri açıklanmayabilirmiş. Bu Link satan arkadaşları son derece üzeceği gibi büyük bir çöplüğü de silmiş olacak.

Buda şimdi nerden çıktı derseniz Avustralya'da UNSW üniversitesinde doktora yapan İsrail asıllı 26 yaşındaki Ori Allon adlı arkadaş, doktora tezi olarak geliştirdiği Orion algoritmasını önce google sunmuş ancak kabul edilmemiş, sonra Yahoo ve ardından, msn gibi arama devlerine sunduysa da kabul edilmemiş. Ama 2006 Nisanında gelişmelerle birlikte Google inc. Ori Allon ile tekrar masaya oturdu ve sonunda Orion Algoritması’nı satın almış.Ve test aşamasından sonra 18 ay içerisinde devreye sokulacağını belirtilmiş.

18 aylık bu dönem ise tam bu sıralara denk gelmekte ve Ekim ayında son buluyor. Açıklanmayan yeni Pagerank değerleri de bunu ispatlar bir durum gösteriyor.

Algoritmanın içeriği konusunda tabi ki bilgi yok ancak öğrenim gördüğü Avustralya Sydney de bulunan ve projenin destekçisi olan University of New South Wales sızan açıklamaya göre algoritma şu şekilde işliyor: Mesela Doğal sayıları aratıyorsunuz googlede, yeni algoritma kendini geliştiren bir yapıda olduğu için bu aramanın sonucunu grupluyor ve matematik bağlamındaki sitelerden indeksliyor. Bu şekilde spam sonuçlar yani Türkçe sitelerde son derece bol olan kopyala yapıştır siteler sonuçlardan kalkıyor yada geriliyor. Ayrıca sizin Doğal sayıları ararken Tam sayılara yada reel sayılara ihtiyaç duyacağını hesaplayarak geniş kapsamlı sonuçlar çıkarıyor.

0 yorum:

Bu Yazıyı Paylaş:

Ana sayfa

Bilgisayar

Bilim adamları

İcatlar

İnternet

İzleyiciler

Alexa